Sfantul Ioan Rusul

111Sfantul Ioan Rusul s-a nascut intr-un sat din RUSIA, in jurul anului 1690. Sf. Ioan Rusul a participat ca soldat in razboiul  rusilor impotriva turcilor in anul 1711. Luat prizonier  de catre tatari si vandut unui ofiter turc,  Sf. Ioan Rusul  a refuzat sa renunte la credinta in Hristos pentru a  deveni musulman si a rabdat cu mult curaj  chinurile venite din partea asupritorilor.
Devine prieten al animalelor cu care impartea locul de odihna – grajdul, si ii multumea  lui Dumnezeu ca l-a invrednicit sa se faca urmator  al smereniei lui Hristos , Cel ce a primit a se naste intr-o  iesle saraca langa Bethleem. Dormea putin, se ruga mult si se hranea cu putina apa si paine.
Fericitul Sfant rabda cu smerenie robia cu toate batjocurile din partea otomanilor ce-l numeau ‘ghiaur’.  Batut, scuipat si batjocorit Sfantul  raspundea celor ce-l indemnau sa-si lepede credinta, ca prefera  sa moara decat sa cada in acel mare pacat. Sfantul ii spune turcului Aga:’  Daca ma lasi liber in credinta mea ,iti voi implini cu sarguinta poruncile; daca ma silesti sa-mi schimb credinta mai degraba iti predau capul… << CRESTIN M-AM NASCUT  SI CRESTIN VOI MURI!>>
Dupa putinii ani pe care i-a trait in post si rugaciune, fericitul Sfant s-a imbolnavit si a cerut sa fie culcat pe paie in staulul pe care il sfintise cu rugaciunile sale si cu reaua patimire pentru numele si dragostea lui HRISTOS, Cel ce s-a facut om pentru noi si s-a  rastignit pentru marea sa iubire catre toti.
Astfel, pe 27 mai 1730 trupul Sfantului a fost ingropat ca un stapan in cimitirul crestin de catre crestini, musulmani si armeni. Minunile din timpul vietii lui, precum si minunile  pe care Sfantul  le faureste prin Sfintele Moaste reprezinta un nesecat izvor  de tamaduiri si alinari ale suferintelor trupesti si sufletesti.